RWANDA Karambi 278
Profil - bergamot, granátové jablko, ovocné želé, mliečna čokoláda
Farmár - viac farmárov
Farma - Karambi 278
Oblasť - Karambi cell, Kirambo, Lake Kivu
Odrody - Red Bourbon
Spracovanie - washed
Nadmorská výška – 1600 mnm
Zber - 2024
Podrobný popis
Len pár kilometrov do vnútrozemia od Kirambo na okraji jazera Kivu sa nachádza umývacia stanica Karambi, pomenovaná podľa neďalekej dediny a okolitého sektora. Táto lokalita je zastrčená na strmých a väčšinou neprístupných svahoch a má rozlohu niečo vyše 2,5 hektára.
Karambi bola založená v roku 2016 a RTC prevzala vlastníctvo v nasledujúcom roku. 4 zamestnanci sú zamestnaní na plný úväzok s pridaním ďalších 60 zamestnancov počas zberu, z ktorých 90 % tvoria ženy. 1500 farmárov prispieva čerešničkou do stanice a všetci sa úspešne zúčastnili školiaceho programu RTC. Od roku 2017 sa ročná produkcia zdvojnásobila z 220 ton spracovaných čerešní na očakávaných 400+ v tomto roku.
Všetky farmy v okolí Karambi sú vzdialené do 3 km od stanice, ktorá sa nachádza na strmých svahoch. Farmy majú v priemere 4 hektáre a na jednu farmu pripadá približne 8 000 stromov.
Dôvodom, že objem výroby v Karambi bol tento rok v porovnaní s inými stanicami podobnej veľkosti relatívne nízky, je to, že stanica zdieľa miestnych farmárov so susednou stanicou Gesharu. V mnohých regiónoch pestovania kávy v Rwande sa vláda snažila zabezpečiť miestnym farmárom prístup k dodávateľským reťazcom rozšírením počtu umývacích staníc v danej oblasti prostredníctvom projektu Coffee Value Chain Development Project, iniciatívy spolufinancovanej Európskou úniou. Zdá sa, že konsenzuálny názor je taký, že aj keď sa tým vytvára väčší prístup a príležitosti pre poľnohospodárov na predaj čerešní, môže to byť kontraproduktívne pre umývacie stanice a vývozcov, ktorí musia súťažiť o objemy čerešní.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.